Over de kaart

Het ontstaan van de European Disability Card

De European Disability Card ontstond op vraag van personen met een handicap en verenigingen zoals het Belgian Disability Forum (BDF) en het European Disability Forum (EDF). 

Samen wilden ze ervoor zorgen dat activiteiten zoals een sportwedstrijd, een museumbezoek of een andere vrijetijdsactiviteit beter toegankelijk zouden zijn voor personen met een handicap. Ze wilden ook dat personen met een handicap meer betrokken zouden worden in de maatschappij.

Een stukje geschiedenis

De European Disability Card is geen volledig nieuw idee. In België waren er eerder al twee gelijkaardige kaarten: 

  • De Eurecard: met deze kaart heb je als persoon met een handicap recht op verschillende voordelen op het vlak van toerisme, cultuur en sport. De kaart is een initiatief van de Duitstalige Gemeenschap van België en is geldig in de Euregio Maas-Rijn.
  • De Handipass: deze kaart werd in België gebruikt door personen met een handicap voordat de European Disability Card ontstond.

Ook op Europees niveau waren er al langer gesprekken over zo’n kaart. Daarom kreeg België financiële steun van de Europese Commissie bij de opstart van het project. België diende het voorstel voor de European Disability Card in september 2015 in. Na de goedkeuring werd in december 2015 een overeenkomst ondertekend met de Europese Commissie. Meer informatie over deze overeenkomst en het project vind je op de website van de Europese Commissie.

Omdat de European Disability Card een Europees project is, kun je de kaart niet alleen in België, maar ook in Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië gebruiken.

Belgische instellingen

Vandaag kun je de kaart aanvragen als je erkend bent door of hulp krijgt van een instelling bevoegd voor personen met een handicap. 

De vijf Belgische instellingen zijn: