Veelgestelde vragen

Kan ik de European Disability Card als parkeerkaart gebruiken?

Nee, de European Disability Card is niet geldig als parkeerkaart. Je mag dus niet parkeren op een voorbehouden plaats voor personen met een handicap. Daarvoor heb je nog steeds een specifieke parkeerkaart nodig voor personen met een handicap. Alle informatie over de parkeerkaart vind je op de website van de DG Personen met een handicap.

Ik heb al een parkeerkaart. Moet ik dan nog een European Disability Card aanvragen?

Ja, de parkeerkaart en de European Disability Card moet je apart aanvragen. Als je al een parkeerkaart hebt en ook een European Disability Card wilt, kun je die aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid.

Hoelang duurt het voor ik de kaart krijg?

Na je aanvraag duurt het ongeveer vier weken voordat de kaart in je brievenbus zit.

Hoelang is mijn European Disability Card geldig? Wat moet ik doen als ze niet meer geldig is?

De European Disability Card is vijf jaar geldig. Na die periode kun je een nieuwe kaart aanvragen bij de Belgische instelling waar je erkend bent.

Ik ben mijn kaart verloren. Wat moet ik doen?

Als je je kaart verliest, kun je eenmalig een nieuwe kaart (duplicaat) aanvragen bij de Belgische instelling waar je erkend bent.

Mag ik de kaart met iemand anders delen?

Nee, de European Disability Card is strikt persoonlijk. Je krijgt alleen voordelen als je de kaart bij je hebt en kunt tonen.

Hoe kan ik weten welke organisatie de kaart aanvaardt?

De partners die de kaart aanvaarden, kun je makkelijk herkennen aan dit label (.pdf).

Als je niet zeker bent of een organisatie de kaart aanvaardt, bekijk dan voordat je vertrekt de website, sociale media of reclame van de plaats die je bezoekt, of neem contact op met de organisatie zelf.

Op deze pagina vind je een overzicht van de partners die de kaart aanvaarden en voordelen aanbieden.

Het attractiepark dat ik bezoek, kent de kaart niet. Wat moet ik doen?

Je kunt vragen of de organisatie andere voordelen geeft aan personen met een handicap.

Wil de organisatie de kaart wel aanvaarden, maar is ze nog niet geregistreerd als partner van de EDC? Dan kun je ze doorverwijzen naar deze website of laten mailen naar EUdisabilitycard@minsoc.fed.be.

Kan ik met de kaart korting krijgen op een trein-, bus- of vliegtuigticket?

Nee, de European Disability Card is alleen geldig voor cultuur-, sport- en vrijetijdsactiviteiten. Je krijgt met deze kaart dus geen voordelen op het openbaar vervoer.

Mijn kind is erkend als persoon met een handicap en verblijft afwisselend bij de vader en de moeder. Kan ik daarom twee kaarten aanvragen?

Nee, iedereen krijgt maar één kaart en die is strikt persoonlijk. Je krijgt alleen voordelen als je de kaart bij je hebt en kunt tonen.

Ik woon in het buitenland en ben als persoon met een handicap erkend in het buitenland. Ik ga vaak naar België. Kan ik een kaart aanvragen?

Ja, maar enkel en alleen als je erkend bent door of hulp krijgt van een van de volgende instellingen in België bevoegd voor personen met een handicap: overzicht van de organisaties.

Indien je geen erkenning van handicap hebt in België, dien je de kaart aan te vragen in het land waar je handicap wel erkend is. Tot nu toe is dat enkel mogelijk in Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. In andere Europese landen, zoals Frankrijk of Duitsland, is de European Disability Card (nog) niet geldig.

In welke landen kan ik de European Disability Card nog gebruiken?

Je kunt de kaart in België gebruiken en in zeven andere landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. In andere Europese landen, zoals Frankrijk of Duitsland, is de European Disability Card (nog) niet geldig.

Bekijk de website van de Europese Commissie voor meer informatie.

Hoe toegankelijk zijn sport, cultuur en vrije tijd voor personen met een handicap?

Zoek je meer informatie over de toegankelijkheid van activiteiten voor personen met een handicap? Neem dan een kijkje op deze websites:

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over de European Disability Card? Bekijk dan zeker onze antwoorden op veelgestelde vragen. Vind je het antwoord op je vraag hier niet terug? Dan kun je ons steeds contacteren via onderstaand formulier of door te mailen naar : EUdisabilitycard@minsoc.fed.be.