Een kaart om de toegang van personen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding te vergemakkelijken

Lancering van de European Disability Card in België

18 Oktober 2017
Personen met een handicap vertegenwoordigen meer dan 15% van de bevolking in België. In het verleden hadden zij vaak moeilijkheden om hun handicap te bewijzen aan de kassa van een museum, attractiepark of sportcentrum. Voor aanbieders van cultuur, sport en vrijetijd was het dan weer niet eenvoudig om vast te stellen of iemand in aanmerking kwam voor een korting, een voorbehouden plaats of een ander voordeel.

StartOm deze reden zag het European Disability Card project het levenslicht. Het voorziet in een kaart die bewijst dat een persoon een handicap heeft. Met deze kaart kan men gemakkelijker voordelen voor personen met een handicap vragen bij deelnemende instellingen voor sport, cultuur en vrijetijd, zonder doktersbriefjes of attesten nodig.

De kaart wordt officieel voorgesteld op een evenement aanstaande 19 oktober door Federaal Staatssecretaris Zuhal Demir, Vlaamse Minister Jo Vandeurzen, Waalse Minister Alda Greoli, Minister van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) Céline Frémault en Minister van de Duitstalige Gemeenschap Antonios Antoniadis.

Vanaf deze datum, kunnen personen die erkend is door of die hulp krijgt van een van de vijf Belgische instellingen die belast zijn met het integratiebeleid voor personen met een handicap (FOD Sociale Zekerheid, VAPH, AViQ, PHARE of DSL) de kaart aanvragen.

De European Disability Card is een Europees project. Het is in lijn met een initiatief van de Europese Commissie, die de lancering van de kaart meegefinancierd heeft. De kaart kan in België gebruikt worden en deelnemende EU-landen: Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië.

Heel wat partners zoals Mini-Europa, de Grotten van Han of de Zoo van Antwerpen, maken al deel uit van het netwerk dat de kaart aanvaardt. In de toekomst wordt dit nog uitgebreid. Aanbieders kunnen zich online inschrijven voor het project en ontvangen o.m. een label waarmee ze hun initiatieven voor personen met een handicap meer zichtbaarheid kunnen geven. Partners hebben zelf de vrijheid om de aard van voordelen te bepalen waarvoor de European Disability Card gebruikt kan worden. Het kan gaan om reeds aangeboden of nieuwe voordelen voor personen met een handicap zoals kortingen, audiogidsen, voorbehouden plaatsen, passen om niet aan te hoeven schuiven etc.

Een brede informatiecampagne over het European Disability Card zal ook in het najaar van 2017 gelanceerd worden. Naast de website voorziet deze campagne in affiches en brochures (in 4 talen: FR, NL, DE, EN, en een gemakkelijk leesbare versie), alsook in de verspreiding via een aantal grote Belgische media.

s