EDC-partner: Théâtre de Liège

Verwelkomen, inclusie bevorderen, inspireren: dit is waarvoor Théâtre de Liège staat

18 februari 2025

65.000 toeschouwers, meer dan 250 voorstellingen, 40 tot 60 titels per seizoen ... Théâtre de Liège wil vooral een plek zijn voor iedereen. Het theater heeft een algemeen inclusiebeleid uitgestippeld voor toeschouwers met een handicap, als onderdeel van zijn strategie voor duurzame ontwikkeling, die vier jaar geleden van start ging.

Om meer te weten te komen over de concrete acties, geven we het woord aan Nathalie Peeters, verantwoordelijke voor het inclusiebeleid bij Théâtre de Liège.

Théâtre de Liège is een partner van de European Disability Card (EDC).

Theatre de Liege  - partner EDC

De inclusieve filosofie van Théâtre de Liège is gebaseerd op de donuteconomie van Kate Raworth. Deze benadering streeft naar een balans tussen respect voor de planetaire grenzen en de opbouw van een sociaal fundament dat gebaseerd is op fundamentele rechten.

«We hebben deze theorie aangepast aan onze realiteit, door kwesties als gelijkheid, inclusie en diversiteit te integreren», legt Nathalie Peeters uit. «Inclusie van personen met een handicap is trouwens een prioriteit in ons actieplan voor duurzaamheid. » Er zijn twee belangrijke focuspunten ...


Een aangepast welkom voor toeschouwers met een handicap

Een van de prioritaire actiepunten is een beter onthaal van toeschouwers met een handicap. Het doel is tweeledig: hun komst naar het theater vergemakkelijken en hun deelname aan culturele en sociale activiteiten versterken.

«We werken op verschillende fronten: aangepaste infrastructuur, opgeleid personeel, betere communicatie en toegankelijke artistieke programmering», verduidelijkt Nathalie Peeters.

Een ander belangrijk engagement is de aanwezigheid van een aanspreekpunt voor handicap en toegankelijkheid. Deze persoon waarborgt een voortdurende verbetering van inclusieve voorzieningen.

De aanwezigheid van personen met een handicap in artistieke creaties bevorderen

Toegankelijkheid stopt niet bij het publiek. Théâtre de Liège wil ook zijn deuren openen voor kunstenaars met een handicap.

«We gaan de audit van onze openbare ruimtes aanvullen met een diagnose van onze professionele ruimtes, om deze kunstenaars beter te kunnen ontvangen», vertelt Nathalie Peeters. «Er komen aangepaste procedures, een geschikte productie en infrastructuur, en we zullen nadenken over de inclusie van handicap in onze artistieke praktijken en ons wervingsbeleid.»

Hierbij is de uitwisseling van ervaringen met andere culturele instellingen essentieel om geïnspireerd te geraken door goede praktijken, en samen te werken aan een meer inclusieve cultuur.

Afbeelding: Théatre de Liège (c) Stéphane Deleersnijder 

Théâtre de Liège - Stéphane Deleersnijder

Aanbod van Théâtre de Liège seizoen 2024 - 2025

1. Audiodescriptie van live voorstellingen

Théâtre de Liège is al enkele jaren partner van Audioscenic, een vzw die gespecialiseerd is in audiodescriptie van live voorstellingen, bedoeld voor slechtzienden en blinden. In het seizoen 2024 - 2025 zijn er vier voorstellingen met audiodescriptie:

Voor reservaties en meer informatie over de programmering van voorstellingen met audiodescriptie in de Federatie Wallonië-Brussel: audioscenic.beinfo@audioscenic.be.

 

2. Slimme Panthea-brillen


Tijdens de voorstellingen van Lacrima op 20 en 21 maart 2025 worden slimme Panthea-brillen aangeboden. Lacrima.
Dit systeem biedt verschillende toegankelijkheidsopties:

  • boventiteling voor doven en slechthorenden, met de namen van de personages en belangrijke geluidseffecten om het stuk te begrijpen;
  • vertaling in gebarentaal en audiodescriptie, zodat iedereen de ervaring van de voorstelling volledig kan beleven.

3. Première: Salon Saphir in gebarentaal

Voor gebarentaal werkt onze pedagogische dienst al enkele jaren samen met scholen voor doven en slechthorenden. De dienst biedt schoolvoorstellingen die doorgaans door de leerkrachten van de school in gebarentaal worden vertaald.

Dit seizoen wordt de voorstelling van Salon Saphir Saphir op woensdag 2 april 2025, een solovoorstelling van Elise Ancion en Madeleine Baudot, in gebarentaal vertaald door de vzw Sur le bout des doigts. Het wordt een avondpremière voor het grote publiek.

Informatie en reservaties: n.peeters@theatredeliege.be

 

In de toekomst hoopt Théâtre de Liège dit inclusief aanbod verder uit te breiden.

Theatre de Liege  - Salon Saphir

Voor meer informatie over Théâtre de Liège: theatredeliege.be.

Voordelen van de EDC in Théâtre de Liège

  • korting op de toegangsprijs

Théâtre de Liège aanvaardt de EDC, maar bezoekers zonder deze kaart zijn uiteraard ook welkom. Iedereen met een handicap heeft recht op dezelfde voordelen. De kaart maakt het onthaal gewoon eenvoudiger.

Niettemin wil Théâtre de Liège meer inzetten op inclusie en het gebruik van de EDC uitbreiden ... zodat meer toeschouwers ervan kunnen genieten.

Théâtre de Liège
  • Hebt u vragen over uw EDC (of hebt u nog geen kaart)?
  • Klik hier voor informatie over de kaart .
  • Kent u andere personen met een handicap die nog geen EDC hebben?
    Stuur dit bericht naar hen door, zodat ook zij hun kaart kunnen aanvragen.
Afbeeldingen: © Théatre de Liège